Tijdens verschillende projecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd door Bureau Biota, werden twee soorten mijten aangetroffen die nieuw zijn voor Nederland. Het betreft de soorten Parasoldanellonyx parviscutatus en Rutripalpus limicola. Binnenkort verschijnen van beide vondsten artikelen in de literatuur. Hieronder vind je een korte introductie van beide soorten.
Parasoldanellonyx parviscutatus (linker foto).
Deze soort werd voor het eerst in 2017 aangetroffen in enkele laagveengebieden met elzenbroekbos. Deze mijt behoort tot de familie van de zeemijten, waarvan enkele soorten ondanks wat de naam doet vermoeden, niet in mariene milieus voorkomen. Sterker nog P. parviscutatus komt alleen voor in zoete en brakke milieus, in zoute wateren ontbreekt deze soort. De mijt is slechts een halve milimeter groot en valt op door zijn bijzondere paraplu-vormige klauwen aan de voorpoten.
Rutripalpus limicola (rechter foto)
De mijt Rutripalpus limicola is een zeer zeldzame soort in Europa en is nu voor het eerst in Nederland aangetroffen. Eerdere vondsten kwamen uit Rusland, Zuid-Duitsland, Polen en Montenegro. De soort komt voor in bronnen die onder invloed staan van grondwater (helocrene bronnen). R. limicola is met 1 milimeter net iets groter dan P. parviscutatus. Belangrijk kenmerk van deze soort zijn de nagelvormige klauwtjes aan het laatste palplid, die lijken op parasolletjes.