Vossenkinderen
Wanneer krijgen vossen baby’s?
De volwassen vossen paren in de periode december tot februari en vanaf maart worden de eerste welpjes geboren. Alleen de oudere vrouwtjes krijgen jongen.
Hoe lang zit een vosje in de buik van de moeder?
Vossen zijn 7 tot 8 weken in verwachting van hun baby’s. Bij mensen duurt dit ongeveer 42 weken.
Hoeveel jongen krijgt een vossenmoeder per keer?
Wij mensen krijgen meestal 1 kindje per keer, maar bij vossen zijn dit er vaak 3 tot 6 tegelijk. Een drukte van jewelste dus voor de moeder.
Wanneer komen de jonge vossen het hol uit?
Jonge vosjes, welpen, blijven de eerste weken van hun leven lekker onder de grond in het warme hol. Wist je dat de moeder dit hol extra lekker warm en zacht maakt door een deel van haar eigen vacht uit te trekken en dit in het hol te brengen? Konijnen doen dit ook, misschien heb je dat weleens gezien. In het hol drinken de jongen de eerste weken alleen maar de melk van hun moeder. Pas na 3 tot 4 weken komen ze voor het eerst buiten het hol. Vooral in het begin blijven ze nog bij hun vossenhol in de buurt. Als er gevaar dreigt kunnen ze snel terug naar hun veilige hol.
Wat is het beste moment om vossen te zien?
Als de welpen oud genoeg zijn, komen ze uit hun hol. Ze zijn dan samen met de moedervos in de buurt van het hol te vinden. Meestal is dit tussen de middag, want dat is het warmste moment van de dag. Samen met broertjes, zusjes en moeder gaan de welpjes dan spelen. Dit spel is ontzettend belangrijk als leermoment om later in hun eentje te kunnen overleven.
Hoe lang blijven vossenkinderen bij hun moeder?
Na ongeveer 6 maanden zijn de jonge vosjes in oud genoeg om zonder hun moeder te kunnen overleven. Jonge mannetjes blijven toch nog tot ongeveer 9 maanden bij hun moeder. Daarna trekken ze vaak ver bij hun familie vandaan. Mensenkinderen doen daar veel langer over, ongeveer 20 jaar! Jonge mannetjes trekken soms wel honderden kilometers ver weg. Daar vinden ze dan hun eigen leefgebied. De jonge vrouwtjes blijven vaak langer bij de moeder en helpen dan met de verzorging van jongere broertjes en zusjes. Sommige vrouwtjes trekken zelfs helemaal niet weg.