Bureau Biota heeft een brede ecologische basis, waardoor projecten van plankton tot grotere zoogdieren en planten kunnen worden uitgevoerd. Bureau Biota wil zich binnen dit brede ecologische vlak vooral richten op onderzoek en educatie.
In de richting van het onderzoek willen wij vooral insteken op onderzoek dat de praktische kant van natuurbeheer kan ondersteunen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan hoe specifiek beheer in bepaalde ecosystemen van invloed kan zijn op biodiversiteit of het voortbestaan van verschillende soorten. Via de educatieve kant van ons bedrijf willen we natuurinformatie beter toegankelijk maken voor jong en oud en daarmee mensen enthousiasmeren voor hun groene omgeving. Hiervoor bieden wij momenteel de mogelijkheid aan om natuurinformatietafels of -panelen te ontwikkelen. Daarnaast begeleiden wij ook studenten bij stages en onderzoeksprojecten van vervolgopleidingen. Wij zijn ook in de gelegenheid om lezingen, cursussen of excursies te geven. In de toekomst willen wij ook lespakketten gaan ontwikkelen voor zowel basis- als middelbaar onderwijs.
Christophe heeft meer dan 15 jaar ervaring in het ecologisch onderzoek. Hij heeft kennis over een groot aantal soortgroepen, van microscopie tot zoogdieren. Al van jongs af aan vond hij het een uitdaging om alle organismen op naam te kunnen brengen. Hij heeft veel ervaring met inventarisatie- en monitoringsprojecten, niet in de laatste plaats in het kader van de natuurwetgeving. De laatste jaren zet Christophe zijn kennis ook in bij het schrijven van natuurboeken. Hij is mede-auteur van de fotogids Larvenhuidjes van Libellen en de Fotogids larven van Libellen, beiden uitgegeven door de KNNV Uitgeverij. Daarnaast is Christophe actief als natuurfotograaf. Zijn beelden verschijnen in vele boeken en tijdschriften. Binnen Bureau Biota doet hij veel aan projectwerving en klantencontact en voert veel van de veldwerkzaamheden uit.
Gabi heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de ecologie. Ze promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het onderwerp Chemical Warfare in Freshwater, een onderzoek naar de chemische invloed van waterplanten op de groei van algen, een proces dat allelopatie wordt genoemd. Hierover publiceerde ze verschillende artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast heeft ze in twee Deense meren nabij Silkeborg de winterdynamiek in het voedselweb onderzocht en voor de Universiteit van Kopenhagen werd de life-history van watervlooien onder invloed van pesticiden en toxines van blauwalgen onderzocht. De laatste jaren houdt ze zich voornamelijk bezig met monitoringen en inventarisaties in Nederland. Verder is ze voor de KNNV, afdeling Zwolle, actief lid van de natuurbeschermingscommissie en neemt ze deel aan het Zwols Natuurplatform, een overkoepelend orgaan van Zwolse groene organisaties die waken over de natuur in Zwolle en daarvoor structureel overleg hebben met de gemeente Zwolle. Binnen Bureau Biota is Gabi verantwoordelijk voor de financiële administratie en het personeels- en projectmanagement. Daarnaast schrijft ze veel offertes en onderzoeksplannen en werkt ze aan de analyse en rapportage van onderzoeksgegevens.
Linda heeft ecologie en evolutie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar bachelor en master is haar interesse voor planten en insecten gewekt en ze schreef haar bachelorscriptie over de vraag: waarom hebben bloemen verschillende kleuren? Een ander onderwerp dat haar interesseert is biodiversiteit en dan met name hoe grote grazers samen met veel kleinere organismen: mieren, hier een rol in kunnen spelen. Ze heeft onderzoek gedaan naar het effect van grote grazers en gele weidemieren op de biodiversiteit van planten en bodemfauna. In haar vrije tijd gaat ze met veel enthousiasme het veld in om flora en fauna te determineren. Ze vindt het bewerkstelligen van een gezonde samenwerking tussen de mens en natuur belangrijk, hier zet ze zich dan ook graag voor in. Binnen Bureau Biota zal ze onder andere werkzaam zijn aan alles wat leeft in en rondom woningen, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Ook inventariseert ze libellen en vlinders.
Natuurbehoud is de reden dat Ramon ’s ochtends elke dag uit bed stapt. Hij heeft een grote passie voor natuur en dieren en dat maakt hem een gedreven ecoloog. Hij is dan ook het meeste thuis in het veld met andere gepassioneerde ecologen. Hij deed zijn bachelor en master Ecology & Conservation aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien enkele jaren ervaring opgedaan in de ecologie. Hij draagt graag zijn steentje bij door zowel in het binnen- als buitenland vrijwilligerswerk uit te voeren voor natuurbehoud. In zijn werkende leven, maar ook in zijn vrije tijd, heeft Ramon veel kennis opgedaan over vogels en zoogdieren. Zijn expertises en interesses betreffen vogels, zoogdieren, katachtigen, natuurbeheer, (vleer)muizenonderzoek, grafisch design en tekenen.
Lars is in 2021 afgestudeerd als Toegepast Bioloog aan de Aeres Hogeschool van Almere. Al voor de studie zat de passie voor natuur er sterk in. In zijn vrije tijd is Lars lange tijd vrijwilliger geweest bij Vogelopvang de Fûgelhelling waar zijn vogelkennis over de jaren is opgebouwd. In 2016 werd Lars daarnaast actief als vrijwilliger voor Staatsbosbeheer. Als onderzoeker brengt hij het verspreidingsgebied en de populatie van dassen in Zuidoost-Friesland in kaart. Tijdens de studie is het enthousiasme verder aangewakkerd voor monitoring en adviseren. Bij zijn afstudeerstage droeg Lars bij aan een meetnet voor roofdieren/predatie op grutto’s binnen het Godwit Landscapes Project van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta werkte hij aan beekherstel en gebiedsinrichting in relatie tot de Kader Richtlijn Water (KRW). Ook ontwierp Lars vispassages als specialist vismigratie buiten de KRW-waterlichamen.
Rik's enthousiasme voor alles wat er in de natuur te vinden is, heeft hem bij Bureau Biota gebracht. Hij heeft een bachelor Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen gedaan en vervolgens de master Biology met de focus op Conservation Ecology. Tijdens zijn studie heeft hij een zelf ontworpen laboratorium onderzoek gedaan naar het scholingsgedrag van drie-doornige stekelbaarsjes. Daarna is hij naar het oudste bos van Europa vertrokken in oost Polen. In dit oerbos keek hij naar de effecten van grootschalige verstoringen op vogels en ontwikkelde zich een grote interesse voor dood hout. Daarnaast heeft hij veel verschillende vaardigheden geleerd die van pas komen in het ecologische onderzoek, zoals programmeren, wiskundig modelleren, QGIS en statistiek. Zijn interesse ligt vooral bij de mogelijkheden tot het verwilderen van de Nederlandse natuur en bij insecten, spinnen en vogels. Bij Bureau Biota krijgt hij de kans om Nederland natuur inclusiever te maken.
Niamh is van jong af aan begonnen met scouting en survival. Daar ontdekte ze snel de diverse rijkdom van flora en fauna en hoe je er het beste mee om kan gaan. Deze interesse wilde ze verder ontwikkelen door een MSc in Animal Sciences aan de Wageningen University & Research te volgen, met een specialisatie in disease ecology. Haar scriptie ging over het identificeren van de diversiteit aan darmparasieten in knaagdieren over verschillende type landschappen. Daarnaast heeft ze laboratoriumonderzoek verricht naar virussen in Grootoorvleermuizen aan de Erasmus MC in Rotterdam. Door de jaren heen heeft Niamh een grote belangstelling ontwikkeld voor het behoud en de uitbreiding van flora en fauna. Haar werk bij Bureau Biota biedt haar de kans om daadwerkelijk een verschil te maken in dit veld.
Al van jongs af aan heeft Joost een passie voor biologie en eigenlijk alles wat leeft. Het was daarom niet de vraag of, maar wanneer hij zou beginnen met de opleiding biologie. Dit deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen met de major ecologie en evolutie. Vervolgens heeft hij tijdens zijn master een monitoringsonderzoek gedaan naar vissen, waarbij de effectiviteit van vismigratie door een nieuwe vispassage getest werd. Voor zijn stage is hij vervolgens aan de slag gegaan bij de Waddenvereniging, om uit te zoeken wat er moest gebeuren met het beheer van gesloten gebieden voor garnalenvisserij in de Waddenzee. Hierna heeft hij hier nog twee jaar gewerkt en van alles geleerd over het leven in de Waddenzee. Toch miste hij het om lekker de bioloog uit te hangen in het veld, en daarom is hij bij Bureau Biota terecht gekomen. Zijn interesses liggen bij dieren van klein tot groot, zoals zoogdieren, bijen, vlinders, zweefvliegen en in het bijzonder vogels. Hij wil Nederland graag leefbaar maken en houden voor zowel mens als dier, iets waar hij bij Bureau Biota de kans toe krijgt.
Nino heeft altijd al een fascinatie gehad met beestjes en plantjes en kan nu met veel enthousiasme deze passie toepassen voor een gezonde en sterke natuur. Hij begon zijn opleiding met brede interesses en deed de bachelor Liberal Arts & Science in Middelburg met een major in ecologie, cognitieve neurowetenschappen en taalwetenschap. Hij heeft zijn master gedaan in Marine Biology bij de Rijksuniversiteit Groningen en daar onderzoek gedaan naar de effecten van beekmorfologie op vissengemeenschappen in de kwelders van Groningen en Schiermonnikoog, hierbij kreeg hij de smaak voor ecologisch veldwerk goed te pakken. Tijdens deze opleiding heeft hij ook onderzoek gedaan naar de effecten van de cruisesector op mens en milieu. Na zijn master heeft hij als laborant bij de Rijksuniversiteit Groningen zijn kennis van insecten en geleedpotigen uitgebreid. Nino was echter niet alleen in de mariene wereld geïnteresseerd en kwam via zijn veldwerk met vleermuizen terecht bij Burea Biota, waar hij zijn brede interesse in vleermuizen, insecten en amfibieën kan toepassen.